Det vi har mistet

I forbindelse med den internationale litteraturfestival Hay Festival i Aarhus 2017, udvalgte en jury “39 af de bedste børne- og ungdomsforfattere i Europa, der endnu ikke var fyldt 40 år” og inviterede dem til at skrive en novelle over temaet “rejse”.

Jeg var så heldig at være en af de udvalgte 39 forfattere og har skrevet novellen “Det vi har mistet”, der handler om en gruppe bådflygtninges farlige rejse over havet. Du finder novellen i denne antologi, der udkom på Gyldendal i 2017.

Forlagets beskrivelse

Lige nu. 21 europæiske noveller om at rejse

Hay Festival of Literature and the Arts Ltd

21 spændende historier skrevet af 21 forskellige forfattere og illustreret af 21 forskellige tegnere fra hele Europa. Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Peder Frederik Jensen har skrevet de tre danske bidrag til samlingen.

“Europa er en rodebutik” skriver Kim Fupz Aakeson i sit forord til bogen.

Europa er en stor, mangfoldig og spændende rodebutik af lande med forskellige sprog, kulturer og traditioner. Historier får os til at forstå, at vi er forskellige, men også at vi ligner hinanden. Og uanset om de er realistiske eller fantastiske, lette eller tunge, spændende eller beroligende eller gribende eller sjove – handler alle historierne i Lige nu i virkeligheden om at være ung, om at være menneske. Det er ikke nemt at være nogen af delene. Men helt ærligt, er der noget mere spændende?

I 2017 er Aarhus europæisk kulturhovedstad, og i den anledning kommer den walisiske Hay Festival på besøg og er medarrangører af Den internationale børnelitteraturfestival Aarhus 39 til oktober, hvor alle de forfattere, som har bidraget til bogen, kommer for at deltage i festivalen.

Aarhus39

I forbindelse med udgivelsen af antologien, var jeg fire dage i Hay (tæt på Wales) og fire dage i Aarhus sammen med de tre andre danske forfattere, der var udvalgt: Sanne Munk Jensen, Peder Frederik Jensen og Dy Plambeck – og selvfølgelig alle de andre forfattere fra hele Europa.

Du kan se alle de udvalgte 39 forfattere HER

Novellerne blev delt i to antologier. “Lige nu” med historier for de 8-12 årige og “Lige her” med historier for de 12-18 årige.

Vil du vide mere om Hay Festival? Så kan du klikke her og blandt andet høre Kim Fupz, der sad i juryen, fortælle om festivalen: Hay Festival

Foto: Bjarne W. Andresen

Uddrag af anmeldelser

🖤🖤🖤🖤🖤
“… en lille tæt bog fuld af oplevelser, følelser og fantasi … Emnerne går fra kærlighed af enhver art over besværlige og spændende rejsekammerater til de ufrivilligt rejsende, flygtningene. Sidstnævnte er hovedpersonerne i en novelle af danske Sarah Engell, som i ’Det vi har mistet’ tager os med på en drivende båd på Middelhavet, en oplevelse, der fik mig til at stortude.”
- Politiken
”De danske bidrag er simpelthen blandt samlingens stærkeste. Eksempelvis er Sarah Engells lille, dybt gribende novelle om flygtninge og migranter på den dødsensfarlige rejse over Middelhavet, ”Det vi har mistet,” for mig et af samlingens absolutte højdepunkter … Sarah Engells tekst er lige til at læse sammen med – og op imod – Morten Dürr og Lars Hornemanns billedfortælling ”Zenobia”. I begge tekster bliver en stor, eksistentiel fortælling fortalt med både få ord og få billeder.”