Mowgli

Bagsidetekst:

Pigen har aldrig set himlen. Hun bor i mørke bag en låst dør. Men hun er ikke alene, og gennem ristens tremmer kan hun høre nogen synge.

CARLSENS BILLEDNOVELLER er korte fortællinger med meget på hjerte, skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer.

Læseprøve

Om bogen

Om bogen:

De fleste kender Mowgli som hovedpersonen i Rudyard Kiplings ’Junglebogen’. En dreng, der bliver forladt af sine forældre og vokser op uden menneskelig kontakt. Heldigvis møder Mowgli den dansende, syngende og bananspisende Baloo, og både han og læseren glemmer det tragiske i situationen.

For virkelighedens Mowgli-børn er der knap så meget sang og dans og ”det rent og skært nødvendige, det kommer af sig selv.” Og ja, de findes desværre; børn, der vokser op med ingen eller kun meget sparsom menneskelig kontakt.

Mange af dem har, ligesom Junglebogens Mowgli, udelukkende relationer til dyr og opfører sig derfor mere som hunde/ulve/geder end som børn. Andre lever i total isolation. Fælles for dem er, at de har lidt eller ingen sprog.

Mowgli syndrom, bliver det kaldt.

“Mowgli Syndrome: A Feral human child who has lived isolated from human contact from a very young age and has little or no experience of human care-social behavior-and crucially-of human language.”

Jeg har længe været optaget af disse Mowgli-børn, fordi deres historier afspejler både det grusomste og smukkeste ved mennesket. Grusomheden i, at små børn overlades til sig selv. Det smukke og livsbekræftende i at kunne overleve – trods alle odds.

Mowgli er inspireret af flere af disse historier fra virkeligheden. Én af dem, jeg især har ladet mig inspirere af, er historien om pigen, der går under navnet ”The girl in the window”. Hende kan du læse om HER

I Mowli møder vi en pige, der bor i mørke bag en låst dør. De eneste ord hun kender er dem, der bliver sunget ind gennem ventilationsristen, og pigen bruger disse sparsomme ord og sin barnlige fantasi til at håndtere virkeligheden.

Flere gange dagligt bliver der stillet en tallerken mad ind til hende, men derudover er hun alene. Eller, det vil sige, helt alene er hun ikke. For mor er der også. Mor er hurtig, stærk, modig – og rigtig god til at kravle langs panelerne. Når de leger gemmeleg, kan mor finde på at gemme sig i dagevis. Men hvad (eller hvad?) er mor egentlig?

Mowgli er en del af Forlaget Carlsens serie af billednoveller, som er korte, illustrerede fortællinger til unge (udskoling og gymnasium). Mowgli er (eminent smukt) illustreret af Cato Thau-Jensen og udkom som en af de første bøger i serien sammen med Glenn Ringtved og Otto Dickmeiss’ ‘Hader, hader ikke’. Mowgli er skrevet i et stramt sprog, der giver masser af mulighed for at fortolke og er meget velegnet til undervisningsbrug.

Til ørerne

Mowgli fås også som lydbog. Du kan høre et gratis uddrag lige her: Mowgli

Bogomslag

Uddrag af anmeldelser

🖤🖤🖤🖤🖤
“Det kan næsten ikke blive bedre.”
- Politiken
★★★★★
“Det er ikke ligefrem en hemmelighed, at jeg er vild med Sarah Engell. Jeg synes, hun er formidabel til at beskrive følelser på en måde, så de går lige i hjertet. Det gør Mowgli også … en hjerteskærende fortælling, der sætter spor. Som kun fantastiske fortællinger kan gøre det.”
“Fra start til slut udstråler ’Mowgli’ Sarah Engells vilde forestillingsevne og kolossale talent. I alt hvad hun rører ved, spinder fortællingens motor som en mis. Nogle gange knurrer den som en vildkat eller brøler som en løve, men uanset hvad og hvordan er jeg imponeret.”
”Smuk og skræmmende bog, der sætter sig som en knugen i hjertet. Sprogligt er den helt eminent!”
- Lektørudtalelse
“Novellen er uhyggeligt velskrevet, billeddannende og kryber ind under huden på en, og det er vel egentlig ikke noget nyt for Sarah Engell. Her er tale om ungdomslitteratur af høj kvalitet.”